Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Milleyha Sulak Alanı’nda Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi: Milleyha Tirşiği

Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, Milleyha Sulak Alanı’nda keşfettiği ve tirşik otuna ait olduğunu düşündüğü farklı bir bitki türünün fotoğraflarını, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a iletti.

Prof. Dr. Yıldırım yapılan araştırmanın sonucunda, türün literatürde kaydının olmadığını tespit etti. Saha ve laboratuvar çalışmaları sonucunda hazırlanan bilimsel makale, taksonomi dergisi Bağbahçe Bilim’de yayımlandı.

Yıldırım, bitkiye “Milleyha tirşiği” adını verirken bilimsel isminin ise “Arum milleyhanum” olduğunu belirtti.

“Dünyada Sadece Milleyha Sulak Alanı’nda”

Prof. Dr. Hasan Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada, yılan yastığı türlerinin zehirli bitkiler olmasına rağmen Anadolu’da “tirşik” olarak bilinen bitkinin halk arasında sevilen bir yemek olarak tüketildiğini söyledi.

Yıldırım, bitkinin doğru şekilde işlendiğinde zehrinin ortadan kalkıp lezzetli bir yemeğe dönüştüğünü vurgulayarak, yılan yastığı cinsinin Avrupa, Orta ve Güney Asya ile Kuzey Afrika’ya kadar yayıldığını açıkladı.

Ülkemizde 25-30 kadar türe sahip olan bu cinse ait bitkilerin genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yayıldığını belirten Yıldırım, Arum cinsinin Türkiye’de 13 türle temsil edildiğini, yeni keşfedilen türle beraber bu sayının 14’e çıktığını ifade etti.

Arum milleyhanum’un dünya genelinde sadece Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Milleyha Sulak Alanı’nda var olduğunu belirten Yıldırım, bu alanın biyoçeşitliliğinde çeşitli bitki, kelebek, memeli, sürüngen ve kurbağa türlerinin olduğunu aktardı. Ayrıca, Milleyha Sulak Alanı’nın önemli bir göçmen kuş konaklama sahası olduğunu da ekledi.

Related Posts

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Google, Apple’ın iOS 26’sındaki özellikleri tiye aldı

Samsung ve Google gibi şirketler zaman zaman Apple’ın tanıttığı özellik ya da ürünleri tiye alan paylaşımlar yapıyor. Google tarafından yeni yapılan bir gönderme iOS 26’daki özelliklere odaklanıyor.

Yapay zekaya asla sorulmaması gereken sorular ortaya çıktı! Ciddi tehlikeler açıklandı

Yapay zeka (AI) teknolojileri, günlük yaşamdan iş dünyasına kadar birçok alanda devrim oluşturdu. ChatGPT, Google Gemini ve Microsoft Copilot gibi sohbet botları, kullanıcıların sorularına saniyeler içinde yanıt vererek bilgi erişimini kolaylaştırdı …