Yanlış beslenme B12 eksikliğini artırıyor

B12 Vitamin Eksikliğini Önlemenin Yolları

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, B12 vitamini eksikliğinin önlenmesi için dengeli ve yeterli beslenmenin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bulut, sağlıklı bireylerde yeterli ve dengeli beslenmeyle B12 eksikliği riskinin azaldığını belirtiyor. Ancak bazı hastalıklar veya ilaç kullanımı B12 emilimini etkileyebilir.

Bulut, B12 eksikliğinin tıbbi olarak doktorlar tarafından belirlenmesi gerektiğini ve eksiklik durumunda doktorun takviye önerebileceğini vurguluyor. Ancak genellikle et, yumurta, süt ve süt ürünleri tüketerek B12 ihtiyacını karşılamak mümkün olabiliyor. Günlük olarak süt, yoğurt, et, tavuk ya da balık gibi besinleri düzenli olarak tüketmek eksiklik riskini azaltabilir.

‘Sağlıklı Beslenme Bilinci Oluşturulmalı’

B12 eksikliğinin artmasının nedenlerinden bahseden Bulut, beslenme alışkanlıklarının bu durumu etkilediğini dile getiriyor. Protein açısından zengin gıdaların ekonomik olarak daha zor erişilebilir hale gelmesi ve işlenmiş, paketli gıdalara yönelimin artmasıyla B12 eksikliğinin arttığına dikkat çekiyor.

Bulut, sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiğini belirterek, ara öğünlerde süt, ayran, kefir ya da meyve gibi sağlıklı alternatifleri tercih etmenin önemini vurguluyor. Sağlıklı beslenmenin B12 eksikliği gibi birçok vitamin eksikliğini önleyebileceğini ve hastalıklardan korunmada önemli bir faktör olduğunu söylüyor.

B12 Vitamini Faydaları

B12 vitamini, vücutta kırmızı kan hücreleri oluşumunda, sinir hücrelerinin sağlığında, hücre metabolizmasında ve DNA yapımında önemli rol oynayan bir vitamindir. B12 vitamini, kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutar, DNA yapımına yardımcı olur, saç, cilt, tırnak sağlığını destekler ve anemiyi önler.

B12 vitamini eksikliği, vücudun halsizlik, yorgunluk, cilt solgunluğu, nefes darlığı gibi belirtilerle anemiye yol açabilir. Bu durum aynı zamanda hafıza sorunları, konuşma güçlüğü, uyuşma, iştah kaybı, kilo kaybı, ishal veya kabızlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sonuç olarak, vücudun yeterli B12 vitaminine sahip olması önemlidir ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

Related Posts

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.