Türkiye’nin altında yeni bir yarık keşfedildi

Almanya’daki Göttingen Üniversitesi Yapısal Jeoloji ve Jeotermik Bölümü’nden Dr. Renas I. Koshnaw ve araştırma ekibinin yaptığı bir çalışma, Arap ve Avrasya kıta levhaları arasındaki okyanus levhasının koptuğunu ortaya koydu. ‘Solid Earth’ isimli hakemli dergide Kasım 2024’te yayınlanan araştırmanın sonuçlarını, Göttingen Üniversitesi, ocak ayında yayınladığı bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

Araştırma ekibinin Zagros Dağları’nın Dünya’nın yüzeyinin bükülmesi üzerindeki etkisini incelediğini aktaran üniversite, şu bilgileri paylaştı: “Göttingen Üniversitesi’nin öncülüğündeki uluslararası bir araştırma ekibi, Irak’ın Kürdistan bölgesindeki Zagros Dağları’nın uyguladığı gücün, Dünya yüzeyinin son 20 milyon yıl içinde bükülmesi üzerinde ne kadar etkisi olduğunu inceledi. Araştırma, günümüzde, Dünya yüzeyinin derininde, (daha önce Arap ve Avrasya kıtaları arasında yer alan okyanus tabanı olan) Neotetis okyanus levhasının yatay olarak koptuğunu ve yarığın Türkiye’nin güneydoğusundan İran’ın kuzeybatısına doğru uzadığını ortaya koydu. Bulgular, Dünya yüzeyinin evriminin, ne ölçüde gezegenin derinlerindeki süreçlerin kontrolünde olduğunu gösterdi.”

‘TEK AÇIKLAMA DAĞLARIN AĞIRLIĞI OLAMAZ’

Dünya’daki kıta ve okyanus levhası oluşumları hakkında da bilgi veren üniversite, araştırmaya ilişkin açıklamasında ayrıca şu detayları paylaştı:

“İki kıta milyonlarca yıl boyunca birbirine yaklaştığında, aralarındaki okyanus tabanı da kıtaların ötesine, derinliklere doğru kayar. Nihayetinde kıtalar çarpışır ve kaya kütleleri sıra dağlar şeklinde kenarlardan yukarıya kalkar. Bu dağların muazzam ağırlığı, milyonlarca yıl boyunca etraflarındaki Dünya yüzeyinin aşağı doğru eğilmesine yol açar. Zamanla dağlardan erozyona uğrayan dip tortuları burada toplanır ve Orta Doğu’daki Mezopotamya gibi düzlükleri oluşturur. Araştırmacılar, Arap kıtasının Avrasya ile çarpıştığı Zagros Dağı’nın yüküne dayanarak Dünya yüzeylerinin aşağı yönlü eğimini modelledi. Çalışma bölgesinin güneydoğusundaki alışılmadık ölçüde derin çöküntüyü yeniden üretmek için, ortaya çıkan çöküntünün boyutunu Dünya’nın mantosuna dayanarak hesaplanmış topografya ile birleştirdiler. Araştırmacılar, sadece dağların ağırlığının, son 15 milyon yılda oluşan ve tortuyla dolan 3-4 kilometre derinliğindeki çöküntüyü izah edemeyeceğini tespit etti.”

‘BU KADAR ÇOK TORTU BİRİKTİĞİNİ GÖRMEK ŞAŞIRTICIYDI’

Araştırmanın baş yazarı ve Göttingen Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacısı Renas Koshnaw, yaptıkları çalışmaya ilişkin değerlendirmesinde, “Zagros bölgesinin ortalama topografyası göz önünde bulundurulduğunda, araştırdığımız alanda bu kadar çok tortu biriktiğini görmek şaşırtıcıydı. Bu, alandaki çöküntünün Zagros Dağları’nın yükünün yol açabileceğinden daha büyük olduğu anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılara göre, bu, halen Arap levhasına bağlı olan, batan okyanus levhasının ek yükünden kaynaklanıyor. Koshnaw da bulgulara ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu levha, bölgeyi aşağıdan aşağı doğru çekerek daha fazla tortu birikimi için alan açıyor. Türkiye’ye doğru, tortuyla dolu çöküntü çok daha sığ bir hal alıyor; bu da levhanın bu alanda kırıldığını ve aşağı doğru çekme kuvvetini hafiflettiğini gösteriyor.”

‘TÜRKİYE’NİN ALTINDA BİR YARIK BÜYÜYOR’

Öte yandan, bu araştırma, Almanya basınında da kendisine yer buldu. Almanya’da bilim haberleri yapan scinexx sitesi, araştırmayı “Türkiye’nin altında bir yarık büyüyor” başlıklı haberiyle okurlarına duyurdu. Anadolu’nun yüzeyinin derinliklerinde tektonik bir kalıntının olduğu ve bunun Neotetis Okyanusu’nun bir kalıntısı olduğu ifade edilen haberde, “Ancak, jeologlara göre, levhanın uzun zamandır batık olan bu parçası yavaş yavaş kopuyor. Bu yarık Türkiye’nin altında halihazırda oluşmuştu; ama Irak’taki Zagros dağlarının altında böyle bir şey söz konusu değildi. Orada okyanus levhasının devasa ağırlığı dağ ön bölgesini aşağıya çekiyor ve özellikle derin, tortu dolu bir çöküntü yaratıyordu” denildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde “tirşik otu” ismiyle bilinen yılan yastığı bitkisinin farklı ve endemik türü, “Milleyha tirşiği” adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

AOC, yeni nesil oyuncu monitörünü duyurdu!

AOC, oyun odaklı yeni monitörü Q27G4Z modelini Çin pazarında satışa sundu. 27 inç boyutunda bir IPS ekranla gelen model, sunduğu yüksek yenileme hızı ve gelişmiş görüntü teknolojileriyle dikkat çekiyor. Yeni sürüm, geçen yıl tanıtılan versiyona …

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

Fiyat performans canavarı OnePlus Nord CE 5 ortaya çıktı!

Akıllı telefon pazarının başarılı isimlerinden OnePlus, geçen yılın nisan ayında piyasaya sürdüğü Nord CE 4’ün halefi için çalışmalara başladı. Son gelişmeler, Nord CE 5 modeliyle tasarım ve teknik özellik ayrıntılarını gözler önüne seriyor …