Türk bilim insanı da katkı sağlamış: Çin’in yapay zeka destekli Ay görevi

Çin’in Ay Keşfi Programı ve Yapay Zeka Destekli Araçlar

Son yıllarda Çin, uzay araştırmaları alanında önemli bir aktör olarak kendini kanıtladı ve 2028 yılında gerçekleştirilecek olan Chang’e-8 görevi, ülkenin Ay keşfi konusundaki kararlılığının bir başka kanıtını oluşturuyor. Bu görevde ilk kez bir özel şirket olan Star.Vision, bir Çin uzay misyonunda merkezi bir rol üstlenecek. Ayrıca uluslararası iş birliği, yapay zekanın uzay araştırmalarındaki artan önemini vurguluyor.

Görev kapsamında Ay’a gönderilecek olan iki yapay zeka destekli keşif aracı, Star.Vision ile uluslararası bilim insanlarının iş birliğiyle geliştirildi. Türk bilim insanı Halil Ersin Söken de bu projeye katkı sağlayan isimler arasında yer almakta.

Keşif araçları, otonom olarak birbirleriyle etkileşim kurabilecek, veri ve görev paylaşımı yaparak tek bir robotun başaramayacağı hedeflere ulaşabilecekler. Otonom çalışma kapasitesi, Ay ile Dünya arasındaki iletişim gecikmeleri nedeniyle oldukça kritik bir öneme sahip. Yapay zeka teknolojileri sayesinde keşif araçları, Ay’ın zorlu koşullarına uyum sağlayabilecek şekilde tasarlandı.

Görevin bir diğer önemli unsuru ise Ay’da bir komuta ve iletişim merkezi kurulmasının test edilmesi. Bu merkez, gelecekte planlanan bir Ay üssünün parçası olarak düşünülebilir ve hem daha ileri keşifler hem de potansiyel insanlı görevler için bir başlangıç noktası olabilir.

Chang’e-8 görevi için devam eden hazırlıklar sırasında yapılan araştırmalar, Ay’ın karanlık yüzündeki volkanik patlamaların yaşını inceledi ve önemli bulgular ortaya çıkardı. Bu bulgular, Ay’ın jeolojik tarihi hakkında yeni bir ışık tutarak, Ay’ın karanlık yüzündeki volkanik aktivitenin daha önce düşünüldüğünden daha uzun sürdüğünü gösterdi.

Related Posts

Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde “tirşik otu” ismiyle bilinen yılan yastığı bitkisinin farklı ve endemik türü, “Milleyha tirşiği” adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

AOC, yeni nesil oyuncu monitörünü duyurdu!

AOC, oyun odaklı yeni monitörü Q27G4Z modelini Çin pazarında satışa sundu. 27 inç boyutunda bir IPS ekranla gelen model, sunduğu yüksek yenileme hızı ve gelişmiş görüntü teknolojileriyle dikkat çekiyor. Yeni sürüm, geçen yıl tanıtılan versiyona …

YouTube, mini oynatıcı tasarımını değiştiriyor!

YouTube, Android uygulamasındaki mini oynatıcı arayüzünü bir kez daha yeniliyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı değişiklikle daha büyük ve işlevsel bir mini oynatıcı sunan platform, aldığı yoğun eleştiriler sonrasında, bu tasarımı geri çekiyor ve daha sade …

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

Fiyat performans canavarı OnePlus Nord CE 5 ortaya çıktı!

Akıllı telefon pazarının başarılı isimlerinden OnePlus, geçen yılın nisan ayında piyasaya sürdüğü Nord CE 4’ün halefi için çalışmalara başladı. Son gelişmeler, Nord CE 5 modeliyle tasarım ve teknik özellik ayrıntılarını gözler önüne seriyor …