Eğitim Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Paha biçilemiyor! Tam 3 bin 500 yıllık, ilk kez görücüye çıktı

Çorum'da 1995 yılında yürütülen kazı çalışmaları sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık olan ve çok nadir olarak kurtarılabilen örnek ilk kez görücüye çıktı.

Çorum’da 3 Bin 500 Yıllık Hitit Keten Kumaşı Bulundu!

Çorum’un Ortaköy ilçesinde bulunan Şapinova Örenyeri’nde gerçekleştirilen 1995 yılındaki kazı çalışmaları sırasında Prof. Dr. Mustafa Süel ve Prof. Dr. Aygül Süel önderliğinde 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı keşfedildi. Türkiye’deki arkeolojik kazılarda ender rastlanan ve değeri ölçülemeyen bu Hitit keten kumaşı parçası, milattan önce 14. yüzyıla tarihleniyor ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi’nde incelendi. Keşfedilen bu kumaş parçası, Çorum Müzesi’ndeki depoda özenle koruma altına alındı.

İlk Kez Görücüye Çıktı!

Yaklaşık 24×20 santim boyutlarındaki bir çömlek paçasına yapışmış olan 3×3 santimlik kumaş parçası ilk defa kamuya sergilendi. Çorum Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım lansmanında sergilenen bu önemli kumaş parçası büyük ilgi gördü.

“Bu Akşam Bizlere Tanıtıldı”

Çorum Valisi Ali Çalgan, Hitit kumaşının 30 yıldır özenle korunduğunu vurgulayarak, “Önemli bir eseri tanıma fırsatı bulduk. İlimizde 1995 yılında bulunan bu eser, tam 3 bin 500 yıllık bir ketenden yapılmış parçadır. Bu akşam ilk defa burada tanıtıldı. Bu eserin bilimsel araştırmalardan geçerek ortaya çıkarılması büyük önem taşıyor. Bu eser, ilimizin ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

“Bugün Burada Lansmanını Yapmaktan Da Çok Mutlu Olduk”

Gelecek nesillere 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşını kazandıran Prof. Dr. Aygül Süel ise, “Bu 4 bin yıllık keten parçasını yeniden keşfetmek büyük bir mutluluk. Havasız kalmış ve korunmuş bu parçanın bulunması bizim için çok değerli. Bu eseri tanıtmaktan gurur duyuyorum” dedi.