Örümceklerin bazıları ses yalıtımlı ağlar örüyor

Örümcekler, Şehir Gürültüsüne Karşı Ses Geçirmez Ağlar Örüyor!

Şehir gürültüsü, trafikten uçaklara ve inşaattan kaynaklanan sesler, örümceklerin titreşimleri farklı şekilde ileten “ses geçirmez ağlar” örmesine neden oluyor. Bu ilginç keşif, Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmada ortaya çıktı.

Örümceklerin ağlarında ilettikleri titreşimler, avcıları, avları, potansiyel eşleri ve çevreleri hakkında önemli bilgiler içeriyor. Hususi olarak huni yuvalı örümcekler, ağlarını farklı yüzeylere bağlayarak çevresel gürültüleri ileten bir kanal görevi görüyor.

Yayınlanan son bulgular, örümceklerin gürültüyü yönetmek ve kritik bilgileri almak için ağlarını kasten farklı şekilde ördüğünü gösteriyor. Araştırmacılar, örümceklerin çevresel gürültüye nasıl tepki verdiğini ve ağ ördüklerinde nasıl değişiklikler yaptıklarını inceledi.

Kentsel alanlardan toplanan örümceklerin, ağlarını sessiz bir ortama maruz kalınca daha sessiz hale getirdiği tespit edildi. Kırsal alanlardan toplananlar ise önemli sinyalleri daha iyi duyabilmek için titreşim frekanslarını artıran ağlar örüyor.

Bilim insanları, örümceklerin çevresel gürültüye nasıl uyum sağladığını anlamak ve ses iletim özelliklerini daha iyi kavramak için ileri çalışmalar yapmayı umuyor.

Related Posts

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Google, Apple’ın iOS 26’sındaki özellikleri tiye aldı

Samsung ve Google gibi şirketler zaman zaman Apple’ın tanıttığı özellik ya da ürünleri tiye alan paylaşımlar yapıyor. Google tarafından yeni yapılan bir gönderme iOS 26’daki özelliklere odaklanıyor.

Yapay zekaya asla sorulmaması gereken sorular ortaya çıktı! Ciddi tehlikeler açıklandı

Yapay zeka (AI) teknolojileri, günlük yaşamdan iş dünyasına kadar birçok alanda devrim oluşturdu. ChatGPT, Google Gemini ve Microsoft Copilot gibi sohbet botları, kullanıcıların sorularına saniyeler içinde yanıt vererek bilgi erişimini kolaylaştırdı …