Nörobilim uzmanı uyardı: Sabah uyanır uyanmaz yaptığınız bu hata tüm gününüzü sabote ediyor

Uyanır Uyanmaz Telefona Sarılmak Beyninizi Nasıl Etkiliyor?

New York Üniversitesi’nde Nörobilim Uzmanı olan Prof. Dr. Wendy Suzuki, uyanır uyanmaz telefona sarılmanın gün boyunca odaklanmayı, motivasyonu ve ruh halini önemli ölçüde etkilediğini belirtiyor.

Prof. Dr. Suzuki’ye göre, sorun sabah saatlerinde beynin potansiyelini boşa harcamaktan kaynaklanıyor. Uzman, “Eğer sabah ilk yaptığınız şey telefonunuzu kontrol etmekse, beyninizin gün içindeki en güçlü fırsat penceresini kaçırmasına neden oluyorsunuz.” diyor.

Suzuki, uyanır uyanmaz beynin “zirve nöroplastisite” modunda olduğunu vurguluyor. Bu demektir ki beyin, öğrenmeye, yaratıcılığa ve odaklanmaya en açık durumda bulunuyor. Gece boyunca dinlenen dopamin seviyeleri, sabahları motivasyonu ve pozitif ruh halini artırıyor. Ancak ekran karşısında geçen sabah saatleri, kortizol ve dopamin gibi kritik hormonların ritimlerini bozarak beyin potansiyelinin verimli kullanımını engelliyor.

Uzmandan 20 Dakikalık Basit Deney Önerisi

Prof. Dr. Suzuki, bu alışkanlığı kırmak için herkesin uygulayabileceği basit bir deney öneriyor: “Önümüzdeki beş gün boyunca sabah ilk 20 dakikayı ekranlardan uzak geçirin. Bunun yerine esneme yapın, gün içinde odaklanmak istediğiniz üç şeyi bir yere yazın ya da sadece kahvenizi yudumlarken düşüncelerinizle baş başa kalın. Beyninize liderlik etme şansı verdiğinizde neler olacağını kendiniz gözlemleyin.”

Gece Ekran Kullanımı ve Zihinsel Sağlık

Sabahları olduğu gibi, gece boyunca telefonla vakit geçirmek de zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor. Suudi Arabistan’daki Kral Suud Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, katılımcıların %90’ının uyumadan hemen önce ekrana baktığını ortaya koydu. Bu alışkanlığın kötü uyku kalitesi riskini 2 ila 3 kat artırdığı belirlendi.

Related Posts

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.