Güney Kore’den bir heyetin Suriye’deki geçici yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile bir araya geldiği açıklandı. Güney Kore heyetine Dışişleri Bakanlığı’nın Afrika-Orta Doğu Genel Direktörü Kim Eun-jeong’un başkanlık ettiği belirtildi.
Suriye devlet haber ajansı SANA’nın haberine göre, Bakan Şeybani, Güney Kore heyetini ‘memnuniyetle karşıladı’ ve ‘her iki halkın da çıkarlarına hizmet edecek ve Suriye halkına güvenlik, refah ve barış sağlayacak şekilde yeni bir sayfa açma ve iyi ilişkiler kurma ihtiyacını vurguladı’. Eun-Jeong de 2003’ten bu yana ilk defa Suriye ile yeniden diplomatik ilişkiler kurma isteklerini ifade ederek yeniden inşa süreci, kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik iyileşme ve insani yardım sağlama konularındaki desteğini dile getirdi.
‘GÜNEY KORE SAVAŞ SONRASI YENİDEN İNŞA SÜRECİ KONUSUNDA DENEYİMLİ’
“Güney Kore’nin savaş sonrası yeniden inşa süreci ve ekonomik kalkınma konularında deneyimi var” diye konuşan Eun-Jeong, Güney Kore’nin Suriye’deki sağlık sektörüne gıda yardımı ve destek sağlayacağını, ihtiyaç olması halinde acil destekte bulunacağını belirtti. Güney Koreli yetkili, ülkesindeki iş insanlarını Suriye pazarına girerek faaliyette bulunmaya teşvik edeceklerine de işaret ederek, “Güney Kore, Suriye halkı üzerindeki yaptırımları hafifletme çabalarını yoğunlaştıracak” açıklamasında bulundu.
REUTERS: OPCW GENEL DİREKTÖRÜ, COLANİ’YLE GÖRÜŞECEK
Öte yandan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Direktörü’nün de bugün başkent Şam’a giderek Suriyeli yetkililerle bir araya geleceği belirtildi. Reuters haber ajansı, ziyarete aşina üç kaynağa dayandırdığı haberinde, OPCW Genel Direktörü Fernando Arias’ın Suriye’deki HTŞ yönetiminin başkanı Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ve Dışişleri Bakanı Şeybani ile bir araya gelmesinin beklendiğini aktardı.
2013 yılında sarin gazıyla düzenlenen ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırının ardından Suriye ABD ve Rusya ile sağlanan anlaşma ile OPCW’ye katılmıştı. Bu kapsamda 1300 ton kimyasal silah ve öncüllerinin uluslararası toplum tarafından imha edildiği ifade edilirken, üyeliği kapsamında Şam yönetiminin denetimlere de tabi olması gerekiyordu. Suriye’deki geçici yönetimin Savunma Bakanı Murhaf Abu Kasra, ocak ayında Reuters’a yaptığı açıklamada, Beşar Esad yönetiminin kimyasal silah programından geriye bir şey kaldığına inanmadığını söyleyerek, “Eğer geriye kalan herhangi bir şey olduysa, onlar da İsrail ordusu tarafından bombalanmıştır” ifadelerini kullanmıştı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)
More Stories
Gönen’de ortalık savaş alanına döndü! Kamyonetle otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü 1 yaralı
Kayıp hemşire Selen’den acı haber
Diyarbakır’daki Tarihi Konaklar Restorasyondan Geçti