Güçlü silahların hammaddesi madenler: Galyum, Niyobyum, Kobalt, Tungsten… Amerikan strateji kuruluşundan Trump’a: ‘Çin’i yakalaman Kanada rezervlerine bağlı’

Trump’ın Kanada ile İşbirliği Çabaları: ABD’nin Savunma Sanayisindeki Yeri

ABD Başkanı Trump’ın göreve başlamasının ardından Kanada ile yaşadığı gerginlikler, gümrük vergilerindeki artışlarla daha da derinleşti. Uzmanlar ise, ABD’nin Çin’in savunma sanayi madenlerindeki hakimiyetini kırmak için Kanada ile işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor.

CSIS Şubat Raporu

ABD’li Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), Şubat 2025 raporunda savunma sanayi sistemlerinde kullanılan değerli madenlere odaklandı. Galyum, Niyobyum, Nadir Toprak Elementleri (NTEs), Kobalt ve Tungsten gibi değerli madenler, raporda ele alındı.

Çin’in Hakimiyetini Kırma Formülü

CSIS raporunda yer alan analize göre, Çin’in söz konusu madenler üzerindeki hakimiyeti ABD’nin savunma sanayisi ve ulusal güvenliği için risk oluşturuyor. Bu riski aşmanın önemli yollarından biri ise Kanada ile işbirliği yaparak Kanada’daki maden rezervlerini değerlendirmek.

  • Galyum: Yarı iletkenler, elektronik savaş sistemleri, radar için kullanılır. Kanada, bu alanda sınırlı üretim yapıyor ve kapasite artışına yönelik hedefler belirliyor.
  • Niyobyum: Jet motorları, hipersonik silahlar, süper alaşımlar için kullanılır. Kanada, Brezilya ve Çin’in ardından ikinci üretici konumunda.
  • Nadir Toprak Elementleri (NTES): Hassas güdümlü mühimmat, lazer sistemleri için önemlidir. Kanada, alternatif kaynak olma hedefiyle Saskatchewan’daki tesislerinde çalışmalar yapmaktadır.
  • Kobalt: Jet motorları, lityum piller için kritik bir madendir. Kanada, projeleriyle üretimi artırmayı hedeflemektedir.
  • Tungsten: Zırh delici mühimmat, denge ağırlıkları için kullanılır. Kanada, rezervlerini geliştirmek için çaba göstermektedir.

Hangi Siyasetler İzlenmeli

CSIS raporunda yer verilen politika önerileri arasında; savunma odaklı maden projelerine hükümet destekli fon mekanizmaları oluşturulması, USMCA anlaşmasına kritik mineraller bölümünün eklenmesi ve sermaye oluşturulması gibi adımlar yer alıyor.

Geçmişteki Modelin Uyarlanması

Uzmanlara göre, ABD’nin ikinci dünya savaşı döneminde Kanada ile geliştirdiği ortaklık modelini günümüze uyarlaması gerekmektedir. Tedarik zincirinin her aşamasında iki ülkenin koordineli adımlar atması, savunma sanayisini güçlendirecek ve Kuzey Amerika’nın jeopolitik konumunu sağlamlaştıracaktır.

Related Posts

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: Türkiye’nin birinci partisi bugün Cumhuriyet Halk Partisi’dir

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: Türkiye’nin birinci partisi bugün Cumhuriyet Halk Partisi’dir

Kosova meclisinde bomba alarmı: Milletvekilleri kaçtı

Kosova Meclisi, bomba ihbarı nedeniyle sabah saatlerinde tahliye edildi. İngilizce konuşan bir kişi 10 dakika içinde patlama olacağını bildirdi. Oturum akşama ertelenirken, polis binada arama başlattı.

Putin’den bıkan Trump, Ukrayna’yla barışıyor

Trump, Zelenskiy ile yaptığı görüşmede Ukrayna’ya Patriot füze desteğinin süreceği mesajını verdi. Rusya’ya tepkili konuşan Trump, “Putin barış istemiyor” dedi. Kiev, ABD’nin sevkiyat kararından kaygılı olsa da Washington’dan umutlu.

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Palestine Action grubunu yasakladı

Yargıç Mr Justice Chamberlain, grubun geçici tedbir talebini reddederek kamu düzeninin korunmasının daha önemli olduğunu belirtti. Böylece grup üyeliği ya da destek açıklamak suç sayılacak ve 14 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Grubun …

24 saatlik nöbet: Hindistan’da mahsur kalan jetin sırrı ne?

Hindistan’daki bir havaalanında yaklaşık üç haftadır mahsur kalan İngiliz savaş uçağı, hem merak konusu oldu hem de bu kadar modern bir uçağın nasıl günlerce yabancı bir ülkede kalabildiğine dair soru işaretleri oluşturdu.

Yanındaki yolcunun mesajını gördü: Uçak acil iniş yaptı

Porto Riko’dan Teksas’a gitmekte olan bir American Airlines uçağı, bir yolcunun yanındaki yolcunun telefonunda gördüğü mesaj üzerine acil iniş yaptı.