Babanın ilgisi çocukların zihinsel ve duygusal gelişimini etkiliyor

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Babalar Günü’nde, ‘ilgili babalık’ konusunda farkındalığı artırmak amacıyla yeni bir çağrı yaptı. Uzun yıllardır Türkiye’nin pek çok şehrinde babalara yönelik destek programları uygulayan ve “ilgili babalık” kavramının içselleştirilmesi için çalışan AÇEV’in geliştirdiği ve 1996 yılından bu yana uygulanan Baba Destek Programı ile 3-6 ve 7-11 yaşları arasında çocuğu olan babalar, çocuklarına zaman ayırmaları ve sevgilerini gösterebilmeleri için ebeveynlik becerilerinde destekleniyor.

İLGİLİ BABA EŞİTTİR AKADEMİK VE SOSYAL BAŞARI

AÇEV Kurumsal İşbirlikleri ve Savunu Direktörü Hasan Deniz, Babalar Günü vesilesiyle ilgili babalık kavramına yeniden dikkat çekmek istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Babaların ilk günden itibaren çocuklarının bakımında sorumluluk almaları, gelişimlerini destekleyen tutumlar göstermeleri ve çocukları ile yakın ilişki kurmaları, çocuğun gelişimi ve iyi olma halini son derece olumlu etkiliyor. Araştırmalarda Türkiye’deki cinsiyet rollerine dayalı aile yapılarının, çocuğun bakım ve gelişiminden birincil derecede anneyi sorumlu tuttuğu görülüyor. Ancak ilgili babalık üzerine yapılan çalışmalarda ise ilgili babaların çocuklarının okula hazır olma becerilerinin daha yüksek olduğu, okulda akademik olarak daha başarılı oldukları, daha zengin kelime bilgisine sahip oldukları ve zekâ gelişimlerinin arttığı ortaya konuyor.”

‘BABALAR DA DOĞUM İZNİ KULLANABİLMELİ’

Çocuklarıyla zaman geçiren, çocuklarını dinleyen, fiziksel bakımında sorumluluk üstlenen babalarla büyüyen çocukların, psikolojik olarak da daha uyumlu olduklarını vurgulayan Deniz, “İlgili babanın çocukları daha az davranış problemleri gösteriyor ve akranlarıyla daha iyi iletişim kuruyor. Tam da bu nedenlerle, aile hayatından sosyal hayata, iş hayatından eğitime kadar her alanda, babaların çocuklarının bakımına ve gelişimine katılmalarını destekleyecek politika ve uygulamalara olan ihtiyaç çok büyük. Bunun için babaların da doğum izni almaları ve etkin kullanmaları gerekir. Babaların, çocuklarının bakımında ve gelişiminde sorumluluk üstlendiği, çocukla zaman geçirdiği, babanın hiçbir baskıcı yöntem kullanmadığı babalık tutumları yaygınlaştıkça tüm ailenin iyi olma hali de güçlenecektir” dedi.

ÇOCUĞUNUZU DİNLEYİN

· Çocuk bakımında sorumluluğunuzu fark edin ve bu sorumluluğu üstlenin

· Çocuğunuzla zaman geçirin ve oyun oynayın

· Karşılıklı yakın ilişki kurun

· Ev içi işlerde sorumluluk üstlenin

· Okul sürecini takip edin ve öğretmen-veli iş birliğinde aktif olun

· Çocuğunuzu etkin bir şekilde dinleyin

· Çocuklarınızla cinsiyet ayrımı yapmadan ilişki kurun ve gelişimlerini destekleyin

· Eşinizle (boşanmış ise çocuğunun annesiyle) demokratik bir ilişki sürdürün ve çocuğun sorumluluklarını paylaşın

· Çocuk yetiştirmede şiddet ve hiçbir türden baskıcı bir tutum sergilemeyin.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx