Avrupa’nın dev bankası Türkiye ekonomisine ilişkin tahminini düşürdü

EBRD, Türkiye Ekonomisine Yönelik Büyüme Beklentilerini Düşürdü

Avrupa’nın önde gelen bankalarından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerinde revizeye gitti ve büyüme tahminlerini yüzde 2,8’e düşürdü.

EBRD, faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı ve buna göre bölgesel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3’e revize etti.

Değişiklikte Ne Etkili Oldu?

EBRD’nin raporuna göre, küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ülke ekonomilerinde yaratabileceği etkiler, büyüme tahminlerinde düşüşe neden oldu.

Banka, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,8’e çekerek önceki tahminlerden 0,2 puan aşağı çekti.

Türkiye Tahmininde Neden Değişikliğe Gitti?

EBRD’nin Türkiye tahminindeki revize kararında sıkı para politikasının iç talebi baskılayabileceği ve küresel ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizliklerin dış talebi zayıflatabileceği beklentileri etkili oldu.

EBRD, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkat çekerken, 2026’da ekonomik büyümenin yüzde 3,5 seviyesine ulaşabileceğini öngördü.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye ekonomisinde büyüme ve enflasyon öngörülerine ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyondaki düşüş patikasının yavaş ve uzun olmasını beklediklerini söyledi.

Para Politikaları Kurulu Toplantısı Belirleyici Olacak

Selim, Türkiye’de para politikasının uzun süre sıkı kalmasını öngördüklerini belirterek, TCMB’nin sıkı parasal duruşunu desteklediklerini ve politika araçlarını çeşitlendirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

TCMB’nin 19 Haziran’daki Para Politikaları Kurulu toplantısının önemine vurgu yapan Selim, alınacak faiz kararının önümüzdeki haftalardaki gelişmelere bağlı olacağını belirtti.

Related Posts

Emtia piyasasında tarife belirsizliği

Emtia piyasasında geçen ay ABD’nin tarifelerine ilişkin belirsizliklerle satış baskısı hakim olurken rekor tazeleyen altın pozitif ayrışan az sayıda ürün arasında yer aldı.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.