Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Boston Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, omicron spike proteinini orjinal SARS-CoV-2 virüsüne bağlayarak koronavirüsün omicron varyantının farklı bir mutantını oluşturdular.
Laboratuar fareleri, ortaya çıkan mutant ile enfekte edildi. Hayvanların yüzde 80’i öldü, bu nedenle yapay virüsün, tek bir deneysel fareyi öldürmeyen yepyeni omicron mutantından daha ölümcül olduğu ortaya çıktı.
Sonuç ürkütücü görünse de, yapay olarak oluşturulan hibrit varyantın, Wuhan’dan gelen özgün koronavirüsten daha evcil olduğu ortaya çıktı. Orjinal koronavirüs, tüm enfekte deney farelerini öldürdü.
Deney ile araştırmacılar, omicron varyantının evvelki koronavirüs suşlarına karşı geliştirilen bağışıklık müdafaasından aşılama yoluyla yahut doğal olarak nasıl kaçabildiğine ve daha küçük bir oranda hala önemli semptomlara neden olmasının nasıl mümkün olduğuna dair bir karşılık almak istediler. Araştırmacılara nazaran, omicron varyantının mutant spike proteini bağışıklıktan kurtulmaya yardımcı oluyor, lakin enfeksiyonun daha az şiddetli olmasından sorumlu değil.
Araştırmacılar suçlandı
Boston Üniversitesi araştırmacılara karşı dünya basınında da çeşitli haberler yer aldı. Örneğin İngiliz Daily Mail, daha da tehlikeli bir virüs oluşturduklarını bildirdi. Üniversite suçlamaya bir açıklamayla cevap verdi: