Ticari kredi faizleri zirvede, reel sektörde gerçek yavaşlama yeni başlıyor: İş dünyasını korku sardı

Ticari Kredilerde Faiz Oranları Rekor Seviyede

Merkez Bankası verilerine göre, ticari kredilerde ortalama faiz oranları yüzde 55’e yükseldi ve rekor seviyeye ulaştı. Ayrıca Prof. Dr. Hakan Kara’nın yaptığı hesaplara göre 2015-2025 dönemi için tahmin edilen ticari kredi reel faiz oranları da dikkat çekici detaylar sunuyor.

Kara’nın analizine göre, 2022 yılında eksi reel faiz oranları yüzde 30’u buldu, ancak 2023’ün ikinci yarısından itibaren hızlı bir artış yaşandı ve bugün itibariyle yüzde 15 seviyesine ulaşıldı.

‘Herkes Zarar Etti’

Kara, “Reel sektörün karşı karşıya kaldığı reel kredi faizleri tarihsel olarak yüksek seviyelerde. Asıl sıkıntılı süreç şimdi başlıyor. Önümüzdeki aylarda ekonomide yavaşlama ve enflasyonda düşüş bekliyorum” şeklinde konuştu.

Yatırım ve Finans Danışmanı Emre Şirin ise döviz kurlarındaki belirsizlik ve baskılama politikalarına dikkat çekerek, “Toplumun her kesimi zarar görüyor. Döviz kurlarına baskılama ve faiz üzerinden kriz yönetimi politikaları uygulanıyor. Siyasi belirsizlikler azalırsa ekonomik adımlar daha etkili olabilir” açıklamasında bulundu.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise bütçe açıklarına vurgu yaparak, yüksek faiz ortamında yatırım yapmanın giderek imkansız hale geldiğini belirtti ve bankaların kredi limitlerini doldurduğu ilk günlerde şirketlerin zor durumda kaldığını dile getirdi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten ise kurlardaki dalgalanmanın satışları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Bu koşullarda alınan kredileri dahi ödeyemeyebiliriz, fiyatları sabitleyemiyoruz” şeklinde konuştu.

Related Posts

S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, bankaların performansının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alacağı kararlara bağlı olduğunu belirtti. Ozyavuz, faiz indirimi ve artırımı gibi adımların kârlılığı nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti. Ayrıca asgari ücret zammında tahminler etkili olmuştu.

CHP’li Türker Ateş: Şimşek programı sanayici ve üreticinin mezarını kazıyor

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde yürütülen ekonomi politikasına ilişkin “Sadece faiz artışları ile ilerleyen Şimşek programı sanayici ve üreticinin mezarını kazıyor” dedi.

TÜİK açıkladı: Genç işsizliği yükseliyor!

TÜİK, 2025 yılı Mart ayına ait işgücü verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre işsizlik oranı yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşirken istihdam oranı sınırlı bir artış gösterdi. İşgücü piyasasında kadınlar ve gençler için zorlu bir dönem devam ediyor. İstihdam artışları sınırlı kalırken işsizlik oranları hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Bu durum işgücü piyasasında iyileşme sağlanması gerektiğini ortaya koyuyor.

Avrupa Birliği ülkelerinden Schengen duvarı: Vize alma süreci gittikçe zorlaşıyor!

Avrupa ile yaşanan vize sorunu giderek derinleşiyor. Türk iş dünyası, ticari verilerini paylaşmaya zorlanırken, maliyeti yüksek olan bu başvurular otomatik olarak reddediliyor.

Yer: Tekirdağ! 8 bin TL’lik kirayı ödeyemedi: Tahliye ve kira bedeli için dikkat çeken karar

Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümüne bir yenisi daha eklendi. Tekirdağ’da 8 bin TL ile bir ev kiralayan kişi kirasını ödeyememeye başladı. Ev sahibi süreci yargıya taşısa da öncesinde zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Arabulucu huzurunda tahliye ve kira bedeli konusunda dikkat çeken bir anlaşmaya imza atıldı. İşte detaylar… 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir