Kuyumcular bile sahte altınla dolandırılıyor! Korunmanın yolları neler?

Sahte Altın Dolandırıcılığına Karşı Yatırımcıları Koruma Yolları

Son dönemde altın piyasasında sahte ürünlerin sayısında ciddi bir artış gözlemleniyor. Yatırımcıların, gram altın fiyatlarının 3 bin 800 TL’ye kadar yükseldiği bu dönemde sahtecilikten nasıl korunabilecekleri konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Hatta, bazı kuyumcular bile bu sahtekarlıklardan etkilenmiş durumda.

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, piyasada gerçek ile sahte altın arasındaki farkı anlamak gittikçe zorlaştı. Bu durum, yatırımcılar için risk oluşturuyor ve dolandırıcıların fırsat bulmasına neden oluyor. Kuyumcuların bile zaman zaman bu tür sahtekarlıklara maruz kaldığı bir ortamda, yatırımcıları koruyacak bazı yöntemler bulunuyor.

MİHENK TAŞI TESTİ

NTV’de yer alan habere göre, Altının gerçek olup olmadığını anlamak en yaygın yollarından biri, mihenk taşı testi olarak bilinen uygulamadır. Bu yöntem, kuyumcular tarafından oldukça sık kullanılır. Kuyumcu Şevket Görgen, bu konuda şu bilgiyi veriyor: “Mihenk taşını altına sürdüğümüzde, gerçek altın iz bırakırken sahte altın hemen silinir.” Bu test, sahte altınları tespit etmek için oldukça hızlı ve pratik bir yöntem sunuyor.

TEKNOLOJİ İLE GELİŞEN DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ

Ancak, bazı durumlarda mihenk taşı testi de yeterli olmayabiliyor. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle, dolandırıcılar bu yöntemlere karşı önlemler alabiliyor. Sahte altınlar, genellikle çok iyi bir şekilde üretilip gerçek altınla neredeyse aynı özelliklere sahip olabiliyor. Bu durumda, sahteciliği tespit etmek daha da zorlaşıyor.

‘AYAR EVİ’ LABORATUVARLARINA GÖNDERİLİYOR

Bu gibi durumlarda, sahte altınların tespit edilebilmesi için “ayar evi” olarak adlandırılan laboratuvarlarda daha detaylı testler yapılması gerekiyor. Bu laboratuvarlarda, altının saflığına dair çeşitli analizler gerçekleştirilerek, ürünün gerçek olup olmadığı belirleniyor.

YATIRIMCILARI KORUMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Uzmanlar, yatırımcıların sahte altın dolandırıcılığından korunmak için dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Altın alırken güvenilir kuyumcular ve sertifikalı ürünler tercih edilmesi, riskleri azaltan başlıca adımlar arasında yer alıyor. Ayrıca, altının alındığı yerin doğru ve güvenilir olduğundan emin olunması gerektiği belirtiliyor.

Related Posts

Bakan Kacır: 62 projeye 444 milyon TL destek veriyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Sanayide Yeşil Dönüşüm Programı’nın 2024 yılı üçüncü çağrısı sonuçlarının açıklandığını bildirdi.

Bitcoin 118 bin dolara yaklaştı

Bitcoin, küresel borsalarda dün geç saatlerde artan risk iştahı ve talebin sürmesiyle birlikte tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 118 bin doları test etti.

120 milyon liralık teleferik vurgunu

Denizli Belediyesi’nde AKP döneminde yapılan vurgunu CHP’li Şeref Arpacı ifşa etti. Belediyeye ait teleferik, kayak merkezi ve büfede fiş kesilmediğini söyledi. “120 milyon lirayı çalmışlar” dedi.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …