Bilim sınırları zorluyor! Beyin çipleriyle insanlık süper güçlere kavuşuyor

Amerikan Nöroloji Derneği’nin (ANA) raporuna göre, Elon Musk’ın Neuralink projesi, beyin çiplerini insan deneklerde test ederek çığır açtı.

Stanford Üniversitesi’nden nörolog Prof. Dr. Robert Sapolsky, “Bu çipler, beyin sinyallerini dijital verilere çeviriyor. Yakında, bir dil öğrenmek için yıllarca uğraşmaya gerek kalmayacak” dedi.

Nature Neuroscience’da yayımlanan bir çalışma, çip takılan deneklerin %95 doğrulukla 20 farklı dilde iletişim kurabildiğini gösterdi. Prof. Sapolsky, “Bu, dil bariyerlerini tarihe gömebilir” diye ekledi.

İkinci süper güç, hafızanın sınırlarını zorlama. İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Susan Greenfield, “Beyin çipleri, kütüphaneler dolusu bilgiyi anında erişilebilir hale getiriyor. Bir tarihçi, tüm arşivleri zihninde taşıyabilir” açıklamasında bulundu.

Journal of Cognitive Neuroscience’da yer alan bir araştırma, çip kullanan bireylerin bilgi depolama kapasitesinin %300 arttığını kanıtladı.

Greenfield, “Bu kadar bilginin insan psikolojisini nasıl etkileyeceği henüz belirsiz” uyarısında bulundu.

Yaratıcılık da çip devriminden nasibini alıyor. Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden Dr. Hiroshi Yamamoto, “Beynin frontal lobunu uyaran çipler, problem çözme ve sanatsal üretkenliği artırıyor” dedi.

Science Advances’ın raporuna göre, bu teknolojiyle deneklerin yaratıcı görevlerdeki performansı %40 yükseldi.

Dr. Yamamoto, “Bir ressam ya da mühendis, ilhamı anında somutlaştırabilir” diye vurguladı.

Diğer süper güçler arasında telepatik iletişim, gelişmiş duyusal algı, fiziksel dayanıklılık ve duygusal kontrol yer alıyor.

ABD’deki MIT’den Prof. Dr. Daniela Rus, “Çipler, beyinle kaslar arasındaki bağlantıyı güçlendirerek yorgunluğu azaltabilir. Ayrıca, duygusal tepkileri düzenleyerek stresi kontrol altına alabilir” dedi.

Nature Communications’ın analizi, çip takılan deneklerin stres seviyelerinin %25 azaldığını ve fiziksel performanslarının %15 arttığını gösterdi.

Prof. Sapolsky, “Veri gizliliği ve beyin hacklenmesi gibi sorunlar çözülmeli. Aksi halde, bu süper güçler bir distopyaya dönüşebilir” dedi.

Related Posts

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Google, Apple’ın iOS 26’sındaki özellikleri tiye aldı

Samsung ve Google gibi şirketler zaman zaman Apple’ın tanıttığı özellik ya da ürünleri tiye alan paylaşımlar yapıyor. Google tarafından yeni yapılan bir gönderme iOS 26’daki özelliklere odaklanıyor.

Yapay zekaya asla sorulmaması gereken sorular ortaya çıktı! Ciddi tehlikeler açıklandı

Yapay zeka (AI) teknolojileri, günlük yaşamdan iş dünyasına kadar birçok alanda devrim oluşturdu. ChatGPT, Google Gemini ve Microsoft Copilot gibi sohbet botları, kullanıcıların sorularına saniyeler içinde yanıt vererek bilgi erişimini kolaylaştırdı …