Ramazan sofraları için en iyi 10 besin

Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenme ve Kilo Kontrolü İçin İpuçları

Oruç tutarken sağlıklı kalmak ve kilo kontrolünü sağlamak oldukça önemlidir. Bu süreçte sıvı ve besin değerlerinin önemli olduğunu vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, iftar ve sahurda tüketilmesi gereken en iyi besinleri şu şekilde sıraladı:

CEVİZ

Tekli ve çoklu doymamış yağlar, protein, lif, antioksidan kapasitesi, bitkisel steroller ve arginine bakımından zengin olan ceviz, omega-3 düzeyi en yüksek kuruyemiştir. Antioksidan özelliğiyle bilinen ceviz, kolesterol düzeyini dengeleyen ve sindirimi kolaylaştıran bir besindir. İftarda 5-6 adet tüketmek yeterli olacaktır.

ÇORBA

Doyurucu özelliğiyle bilinen çorbalar sindirimi kolaylaştırırken bağışıklık sistemini güçlendirir. Mercimek, yayla, tarhana, ezogelin, mantar gibi çeşitleriyle çorba, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olmalıdır.

ZEYTİN

Besleyici özelliklere sahip olan zeytin, gün boyu enerjik kalmanızı sağlar. Yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitleri içeren zeytin, sağlığınıza birçok fayda sağlar. Ayrıca vitamin ve mineraller açısından da zengin bir besindir.

HURMA

Antioksidan açısından zengin olan hurma, enerji veren bir besindir. Ayrıca protein, lif, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineralleri içerir. İftarda 2 adet hurma tüketmek yeterli olacaktır.

SALATA

Yeşilliklerden oluşan salatalar, düşük kalorili ve sağlıklı bir seçenektir. C vitamini deposu olan limon ve zeytinyağı ile hazırlanan salatalar, iftar ve sahur için ideal bir tercihtir.

YUMURTA

A, B, D, E vitaminleri ve mineraller açısından zengin olan organik yumurta, kaliteli protein kaynağıdır. Lifli sebzelerle birlikte tüketildiğinde dengeli bir beslenme sağlar.

YOĞURT

Sindirim sistemi için faydalı olan yoğurt, bağırsak sağlığını destekler ve yağ yakımını hızlandırabilir. İftar veya sahurda 1-2 kase tüketebilirsiniz.

KEFİR

Magnezyum, fosfor ve probiyotik kaynağı olan kefir, sindirimi rahatlatır ve uzun süre tok tutar. İftar veya sahurda tercih edilebilir.

BAKLAGİL

Protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan baklagiller, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Mercimek, nohut, fasulye gibi çeşitleriyle tüketebilirsiniz.

SEBZE

Yüksek lif, vitamin ve mineral içeriğiyle sebzeler, sağlıklı bir tercihtir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, iftar ve sahur sofralarında tüketilmelidir.

PİDEYE DİKKAT!

Ramazan pidesi gibi beyaz undan yapılmış gıdalar, glisemik indeksi yüksek olup kan şekerini hızla yükseltir. Sağlıklı tam buğday pide tercih edebilirsiniz.

İFTAR VE SAHUR ARASINDA BOL SU İÇMEYİ UNUTMAYIN!

Gün boyunca sıvı ve mineral kaybı yaşandığı için iftar ile sahur arasında yeterli su tüketmeye özen gösterin.

Related Posts

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.