2030’da gökyüzünde olacak: Yakıt tüketimi yarı yarıya düşecek

JetZero ve Siemens Tarafından Duyurulan Yenilikçi Uçak Tasarımı

JetZero ve Siemens iş birliğiyle duyurulan yeni uçak tasarımı, kanatların gövdeye kesintisiz bir şekilde entegre olduğu “blended wing” yapısını benimsemektedir. Geleneksel tüp şekilli gövdelerden farklı olan bu tasarım, daha yüksek kaldırma-drag oranları ve daha iyi motor entegrasyonu sağlayarak hem daha sessiz hem de daha verimli bir uçuş deneyimi sunmaktadır.

100 Yıllık Bir Fikir Yeniden Canlanıyor

Blended wing konsepti aslında 100 yıl öncesine dayanmaktadır ve ilk kez Rus pilot Nicolas Woevodsky tarafından tanımlanmıştır. Ancak bu tasarım genellikle askeri uçaklarda tercih edilmiştir. JetZero’nun amacı, bu eski fikri modern teknolojiyle birleştirerek ticari havacılığa uyarlamaktadır.

JetZero’nun yetkililerine göre, yeni tasarım daha kısa ve geniş bir gövdeye sahip olacak ve bu gövde kanatlarla birlikte kaldırma kuvveti oluşturacaktır. Bu da yüzey alanını azaltarak uçağı daha hafif ve aerodinamik hale getirecektir. Daha düşük ağırlık ve sürüklenme sayesinde motorlar küçültülerek daha az yakıt tüketimi sağlanacaktır. Tasarım, 250 yolcu kapasitesine sahip olacak ve 9.250 kilometre menzile sahip olacaktır.

Uçak, tamamen sürdürülebilir havacılık yakıtlarına uyumlu olarak tasarlanmış ve gelecekte hidrojen yakıt kullanma potansiyeline sahiptir. Uzun vadeli hedef ise sıfır emisyonlu uçuşları gerçekleştirmektir.

JetZero, uçağın 2027 yılına kadar test edilmesi planlanan prototipini geliştirmek için tedarikçilerle anlaşmalar imzalamıştır. Ancak bu devrim niteliğindeki uçağın üretileceği fabrikalar henüz inşa edilmemiştir. Şirket, 2030 hedefine ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır.

Related Posts

Buzullar eridikçe tehlike artıyor! Patlamaya hazır bekliyorlar

İklim krizi nedeniyle eriyen buzullar ve buz tabakalarının, dünyada bir dizi patlayıcı volkanik patlamayı tetikleyebileceği uyarısı yapıldı. Yeni bir araştırmaya göre buz kaybı, yer altındaki magma odaları üzerindeki baskının azalmasına neden olarak patlamaların daha olası hale gelmesine yol açıyor.

Otomotiv endüstrisinden haziranda 3,4 milyar dolarlık ihracat

Türkiye otomotiv endüstrisi haziran ayında 3 milyar 408 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Hiç farkında değilmişiz: PlayStation tuşlarının anlamı ortaya çıktı

Yıllardır elimizden düşürmediğimiz PlayStation kumandalarının sembolleri meğer Japon kültüründen ilhamla tasarlanmış. Oyun konsolunun simgesi hâline gelen üçgen, daire, kare ve çarpı tuşlarının arkasında derin anlamlar yatıyor.

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.