5 gün iş bırakan sağlık emekçileri eylemde: ‘Her ay devam edecek’

“`html

İSTANBUL – Türkiye’de aile hekimleri ve sağlık çalışanları, ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan son değişikliklere karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirmeye başladı. Sağlık emekçilerinin etkinlikleri, bu akşam saat 17.00’ye kadar sürecek.

Bu işlemler çerçevesinde, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve İstanbul Şubeleri, Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) bugün İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelip ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada, sağlık çalışanları “Bakan istifa” sloganları atarak tepkilerini dile getirdi. Sendikaların düzenlediği birliğin basın metnini, İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel Sekreteri Dr. Sercan Ahmet Uluç okudu.

Açıklamada dikkat çeken noktalar şunlardı:

TEPKİMİZİ İFADE ETMEK İÇİN BURADAYIZ: 5-6-7 Kasım ve 2-6 Aralık tarihli iş bıraktığımız günlerin ardından, üçüncü iş bırakma eylemimizde yine burada bir araya geldik. Aile hekimliği yönetmeliğindeki haksızlıkları yüksek sesle ifade etmek amacıyla toplandık. Bakanlık, sorunlarımıza yönelik adım atmaktan kaçınırken, mevcut yönetmelik için devletin tüm imkanlarını kullanarak olumlu bir imaj yaratmaya çalıştığını izliyoruz.

ALGI YARATMA ÇABALARI: Sanki tamamen bizim yararımıza bir düzenleme yapmış gibiyiz ve aleyhimize olan maddeler sümen altı ediliyor. Daha fazla ödeme alacağımızı savunarak aklımızla alay ediyorlar. Bakanlığın, halkın gözünde aile hekimliği mesleğini küçültmek adına sosyal medya üzerinden yalan yanlış bilgiler yaydığını üzülerek izliyoruz.

GAFLAR PEŞ PEŞE GELİYOR: Sağlık Bakanlığı, bizlere kabul ettirmeye çalıştığı yönetmelik hakkında halk arasında yanlış bilgi yayarak bir savaş haline girmiştir. Konu ile ilgili atılan adımlar, bakanlık makamlarının inatlaşma değil, icraat turu olması gerektiğini unutturmaktadır. Ülkemiz sağlık sistemini yönetenler, uyguladıkları yönetmeliklerin gerçekçi olup olmadığını artık sorgulamalıdır.

DAHA DA FAZLA İŞ BIRAKMA KAMPANYASI AÇIKLAYABİLİRİZ: İş kaybetme ve sözleşmelerin feshini tehdit olarak kullanarak bizlere bu yönetmeliği kabullendirebileceğinizi düşünüyorsanız, kendinizi uyandırmak için daha fazla iş bırakma eylemi yapacağımıza dikkat etmelisiniz. OECD ortalamalarındaki hedefleriniz sadece uzak bir hayal. Hemşire sayısını tamamlayamayan bir sistemle gelişmiş ülkelerdeki standartlara ulaşmaya çalışmak gerçeğin dışına çıkmak demektir.

ŞÜKRETMEZİ GEREKİYOR: Kendinizi kıyasladığınız OECD ülkelerindeki sağlık çalışanlarının yaşam standartları ile aramızda uçurumlar var. Yapılan düşük zam oranlarına rağmen, mevcut ekonomik zorluklar içerisinde bizlerin çabalarını görmezden gelip, daha az maaşa daha fazla çalışmamızı istemek ne derece mantıklıdır? Bu durum kabul edilemez bir azarlamadır.

SORULARIMIZ VAR: 6 ay boyunca aile hekimine başvurmayan bir vatandaştan neden maaş kesintisi yapılabilir? 18 yaşındaki sağlıklı bir bireyin neden aile hekimine yarım yılda bir başvurması gerektiğini açıklamanızı istiyoruz. Sadece bizim ülkemizde aile hekimleri günlük 80-100 hasta bakarak çalışmaktadır. Bu haksızlık, sistemin düzgün çalıştırılmamasıyla ilgili bir sorundur.

AÇIKLAMA YAPILMASI GEREKİYOR: Eğer ki bize tanımladığınız ek yüzde 10’luk randevu payını halka öyle bir duyuruyorsunuz ki, aslında hastaneden randevu bulamayan bir aile hekimine başvurduğumuz izlenimi oluşturuyorsunuz. Bunun halka nasıl açıklayabileceğinizi görmek istiyoruz. Zaten var olan yükü daha da artıracak düzenlemelerin yapılması, sağlık sistemimizi daha da zor bir duruma sokuyor.

TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLMELİ: Yönetmeliğin uygulamaya girdiği tarihten sonra aldığımız maaşlar, bakanlığın kendi çıkardığı yönetmelik gereği fazla ödeme yapılmıştır.
Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki atılacak adımları artarak devam etmektedir. Bizler, bu süreç içindeki arkadaşlarımıza iletilen haksızlıkların son bulmasını talep ediyoruz.

Açıklamada dile getirilen talepler ise şu şekildedir:

  • 6 ayda muayeneye gelmeyen hasta dolayısıyla kesinti maddesinin iptal edilmesi
  • HYP ile ilgili negatif performans maddelerinin ortadan kaldırılması
  • Yazılan ilaçlar karşılığında ödeme yapılması gerekliliği
  • Hastaları müşteri gibi değerlendirip memnuniyet üzerinden ödeme yapılmasının sona erdirilmesi
  • Sözleşme yenileme işlemlerinde keyfi şartlar ekleyen yasaların geri çekilmesi
  • Kronik hastalık takiplerinde, hekim başına düşen nüfus 2500’e düştüğünde gerekli ek ödemelerin verilmesi
  • Teşvik ödemelerinde adil bir dağıtım yapılması; ebe ve hemşirelerin payının artırılması
  • ASM’lerde görev yapan ebe ve hemşirelerimize ‘Aile Sağlığı Hemşiresi/Ebesi’ unvanının verilmesi
  • Yatırılan aylık ücretin emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi.

HER AY SÜRECEK: Aksi takdirde, ülkemizde sağlık alanında eşi benzeri görülmemiş iş bırakmalar devam edecek. Bu süreçte yaşananların tek sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu halkımıza bir kez daha hatırlatıyor, ihtiyaç duyduğumuz destekler için teşekkür ediyoruz. Toplum sağlığını korumak ve haklarımızı elde etmek adına mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Nihai karar Sağlık Bakanlığı’nın olacaktır.

“`

Related Posts

12 Mayıs’a kadar onarım çalışmaları yapılacak: Kara yollarında son durum!

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı Düzenlendi

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı yapıldı KIRKLARELİ – Kırklareli’nde düzenlenen 2. Otizm Çalışmaları Konferansı’nda otizm farkındalığına vurgu yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim …

Bolu’da Uyuşturucu ile Mücadelede ‘Narko Tır’ Farkındalığı

Bolu’da uyuşturucuyla mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla ziyarete açılan “Narko Tır”da vatandaşlar bilgilendiriliyor. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, halkın uyuşturucu madde konusunda bilinçlendirilmesi için Konya Emniyet Müdürlüğü’nden …

Abdullah Gül’ün Dayısı Prof. Dr. Ahmet Tahir Satoğlu Son Yolculuğuna Uğurlandı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün acı günü Abdullah Gül’ün dayısı Prof. Dr. Satoğlu, son yolculuğuna uğurlandı İZMİR – 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dayısı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tahir Satoğlu son …

Omuz Sıkışma Sendromu: Tedavi Süreci ve Önemi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rodi Ertoğrul, omuz sıkışma sendromunun genellikle 40 yaş ve üzerindeki hastalarda görüldüğünü, hastalığın, baş üstü aktivite gerektiren sporlar ve mesleklerle …

Gebelikte hipertansiyona dikkat: Anne ve bebeği hayattan koparabilir

Gebelikte hipertansiyona dikkat: Anne ve bebeği hayattan koparabilir KONYA – Gebelikte hipertansiyon, tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 4-5 kadarında görülürken, dünya genelinde anne ve bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Erken …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir